Online Ontruimingsplan - OOP demo hoofdlocatie
Uitloggen

Instructie blusmiddelen

Instructie blusmiddelen

Kortsluiting in elektrische apparatuur, het verkeerd gebruiken van een frituurpan of het omvallen van een kaars; brand kan snel ontstaan. Gelukkig kunt u de meeste beginnende brandjes zelf blussen. Hieronder vindt u meer informatie over kleine blusmiddelen die u kunt gebruiken om beginnende brandjes veilig en snel te kunnen doven.

Bijna vanzelfsprekend is het dat u alleen een bluspoging waagt als u zonder moeite en gevaar weg kunt komen. Stop dus op tijd met een bluspoging wanneer deze onvoldoende effect heeft en zorg dat iedereen zo snel en veilig mogelijk buiten komt. Denk er ook aan dat rook giftig is en het inademen hiervan levensgevaarlijk is. Ga dus geen brand blussen die voor u te veel gevaar oplevert! Breng, ook bij een klein brandje, altijd uw collega’s en cliënten in veiligheid en bel 1-1-2 om de brandweer te waarschuwen.

Brandslanghaspel

Vaak heeft u aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Een brandslanghaspel kan dan ook erg effectief zijn. Water is een effectief blusmiddel voor vaste stoffen als hout, papier, textiel en karton. Zo kan er een beginnende brand bij gordijnen, tafels of een bank mee geblust worden.

Let op: Gebruik water nooit voor het blussen van brandende olie, vet of vloeistoffen. Gebruik ook geen water wanneer er elektriciteit in het spel is.

Blusdeken
CO2-blusser
print print topdesk

Gewijzigd op woensdag 30 januari 2019